Telefonul - sursa de infectare cu covid-19!

4209 Adăugat de Rosca Sorin

Ti-ai spalat mainile, ti-ai curatat telefonul?

Cum această periodă este marcată de imbolnăvirile cu Covid-19 (Coronavirus) ne-am gândit să contribuim la constientizarea faptului  ca ecranul telefonului nostru este foarte murdar, in medie de 3 ori mai murdar decat un capac de toaleta publica - conform studiilor facute de catre cei de la Insurance2go.

Tot de la ei stim ca peste 35% dintre utilizatori nu si-au curatat telefonul cu un lichid de curatare, servetele speciale sau produse similare niciodata . Doar unul din 20 de utilizatori de smartphone isi curata telefoul mai des decat o data la 6 luni. Avand in vedere faptul ca in medie atingem telefonul de 3000 ori pe zi, este cazul sa nu ignoram acest aspect.

Mostrele au fost luate de pe 3 telefoane cele mai populare: iPhone 6, Google Pixel si Galaxy s8 pentru bacterii aerobe, mucegaiuri si drojdii.
Specialistii de la Insurance2go au masurat partile cele mai murdare ale telefonului numarand unitatile care formeaza colonii pe cm².

Ecranele celor trei telefoane aveau un număr total de 254,9 unități formatoare de colonii pe cm², ceea ce le făcea de departe cele mai murdare părți ale telefoanelor testate - in contrast un capac de toaleta are doar 24 de unitati.
Spatele telefoanelor avea în medie 30 de unități, butonul de blocare avea în medie 23,8 unități, iar butonul de pornire avea o medie de 10,6 unități.

Cum sa ne curatam telefonul?

Telefoanele sunt fabricate din materiale variate și fiecare material are cerințe specifice de curățare.
Iată câteva sfaturi pe care să le avem în vedere când vrem să ne curățăm telefonul:

• Deconectați telefonul de la surse de alimentare, cabluri externe.
• Folosiți o cârpă moale din microfibră fara scame.
• Evitați cârpele abrazive, prosoapele de bucătărie sau cele de hârtie.
• Evitați ștergerea excesivă (prin apăsare lungă ) pentru că ar putea provoca daune.
• Evitați ca umezeala să ajungă în orificiile dispozitivului (difuzoare, mufă jack pentru căști, conectorul de alimentare).
• Nu folosiți șpray-uri, inălbitori sau abrazivi.
• Folosiți o soluție de alcool izopropilic cu concentratie 70% sau șervețele cu dezinfectant pentru a șterge ușor suprafețele dure (display, spate telefon, tastatură).
• Nu vă scufundați telefonul în lichide (chiar dacă producătorul precizează că telefonul prezintă un anumit grad de rezistență la apă).

Pentru a curăța carcasele (mai ales pe cele din piele) puteți utiliza o cîrpă moale din microfibră. Nu folosiți produse de curățat geamuri, produse pentru uz caznic, șpray-uri cu aerosoli, solvenți puternici, amoniac sau produse care contin peroxid de hidrogen (apă oxigenată).
Cârpa din microfibră o găsești în toate supermarket-urile la raionul cu produse auto. Alcool-ul izopropilic îl gasești în magazinele sau raioanele de bricolaj.
Alcoolul izopropilic îl putem dilua cu apă distilată(care se găsește tot pe raionul cu alcool). Este bine să avem o concentrație de minim 50% de alcool.

O altă soluție este să utilizăm șervețelele umede pentru ochelari care de obicei conțin alcool izopropilic (IPA), foarte bun pentru curățarea tuturor suprafețelor.
Mulți dintre noi fac anumite greșeli care pot scurta durata de viață a ecranului telefonului sau pot duce la apariția altor probleme. Unele persoane folosesc alcool medicinal, sau chiar șervețele umede. Spirtul trebuie diluat cu 30% apă și apoi folosit pentru a dezinfecta obiectele delicate precum telefonul mobil sau ecranul laptop-ului. Toate display-urile au un strat special aplicat deasupra ecranului care are mai multe roluri, iar substanțele din lucrurile de mai sus îl pot afecta iremediabil de aceea ar fi bine să avem grijă ce folosim.