Stiai cum se incarca corect telefonul mobil?

5919 Adăugat de Rosca Sorin

Încărcarea corectă a bateriei telefonului este o problemă cunoscută și des întalnită de utilizatori. Cu toții folosim mici computere ce rar ne oferă o întreagă zi de utilizare până să ramână fără energie. Mulți dintre noi le lăsăm la încărcat peste noapte și adormim știind că atunci când ne vom trezi vom găsi bateria încarcată.

Dar, este sigur să continuăm să ne lăsăm telefoanele conectate la încărcător după ce acestea s-au încărcat 100%? Acest fapt deteriorează bateria sau îi reduce durata de viață?

Sunt multe mituri dar și multe idei despre acest subiect. Putem afla cu ușurință că internetul este plin de opinii și mărturisiri despre încarcărea bateriei dispozitivului dar, până la urmă, care este adevarul? În continuare puteți găsi mai multe informații utile care vă pot ajută să extindeți durata de viață a bateriilor.

Ar trebui să lăsăm telefonul la încărcat peste noapte?

„Să ne lăsăm telefonul conectat la încărcător peste noapte este în regulă, asta nu va afecta drastic dispozitivul. Telefonul este foarte inteligent, odată ce este încărcat la maximum știe să oprească curentul și protejează telefonul de supraîncarcare.”

— spune Shane Broesky, co-fondatorul companiei Farbe Technik, companie ce produce accesorii pentru încărcat.

Până acum totul pare în regulă dar sunt situații în care atunci când un telefon este lăsat la încărcat peste noapte se reduce durata de viață a bateriei.

Bateriile de tipul Litium-Ion pot reactiona ușor atunci când dispozitivul se încălzește iar asta poate duce la un efect de deteriorare. Dacă folosim o carcasă, husă sau alt tip de accesoriu ce opreste căldura să se disipe atunci va crește temperatura bateriei iar asta cauzează oxidarea celulelor conducând astfel la reducerea capacității și scurtarea duratei de viață.

Asigurați-vă că înlăturați orice accesoriu de protecție (bumper, carcasă adițională sau husă) dacă aveți de gând să vă lăsați dispozitivul conectat la încarcator pe perioade lungi (în timpul somnului, de exemplu).

Care este modul optim de a încărca bateria telefonului?

Punctul sensibil al bateriilor Litium-Ion este acela că trebuie menținute încărcate între 50% și 80%. Asta permite ionilor de încărcare să lucreze și să protejeze viața bateriei. Încărcarea acesteia pe perioade scurte de-a lungul zilei le va oferi ionilor energia necesară de funcționare.

Încărcările dese și scurte pe parcursul zilei mențin bateria la într-un mod optim de funcționare. Nu este plăcut dar aceasta este calea optimă de a încărca dispozitivul dacă dorim să îi asigurăm bateriei o durată de viață lungă.

Este recomandat să faceți un ciclu complet de încărcare poate odată pe lună. Acastă operațiune recalibrează bateria și ajută la menținerea unei bune durate de viață.

Ce este de evitat?

Cele mai mari amenințări pentru baterie sunt ciclurile de încărcare. Un ciclu de încărcare este acela în care bateria ajunge de la aproape goală la plină și fiecare baterie de telefon are un anumit număr de cicluri înainte de a nu mai putea fi utilizată.

Bateriile dispozitivelor mobile nu se bucură de o durată de viață extraordinară. Majoritatea producătorilor susțin că bateriile au între 300 și 500 de cicluri de încărcare iar Apple susține că bateriile folosite pe laptopurile sale nu se încarcă mai mult de 80% din capacitatea normală după 1000 de încărcări.

Este posibil să mai aveți multe cicluri până ce limita este atinsă dar, eventual, bateria se va degrada observabil. Când se va întâmpla asta, o să puteți observa că vă va oferi o durată de viață mai scurtă de-a lungul zilei sau pur și simplu nu va mai funcționa corespunzător.

O metodă de a reduce acest risc este evitarea încărcării bateriei de la 0 la 100% pe cât posibil; dacă aceste cicluri sunt dese atunci bateria se va degrada mai rapid și vă va oferi din ce în ce mai puțină energie pentru dispozitiv.

Folosiți accesorii de calitate

Un alt factor de luat în calcul este folosirea de accesorii de calitate. Este întotdeauna mai bine să fie folosite cablul și încărcătorul original cu care dispozitivul a fost livrat de producător sau să le cumpărați pe cele recomandate de acesta.

Uneori, accesoriile originale sunt vizibil mai scumpe dar puteți găsi și accesorii de calitate oferite de terți producători. Căutați să cumpărați accesorii sigure, testate și certificate de producătorii de dispozitive mobile. Dacă aveți de gând să vă cumparați un încărcător nou atunci este recomandat să alegeți produse de la companii de top. Pe lângă calitate, asigurați-vă că încărcătorul alternativ oferă curentul și puterea corectă pentru dispozitiul pe care îl veți utiliza.

Riscurile mai mari se regăsesc la producătorii foarte mici; produsele contrafăcute nu sunt produse să ofere siguranță și pot fi destul de periculoase, deoarece nu respectă standardele minime de siguranță impuse de legislația în vigoare. Poate am văzut cu toții cum explodează bateriile telefoanelor sau cum încărcătoarele iau foc, așa că este mult mai bine să alegeți produse de calitate chiar dacă sunt mai scumpe, asta vă poate salva chiar dispozitivul.

De reținut:

  • puteți lăsa telefonul la încărcat peste noapte fără a risca prea multe atâta timp cât folosiți un încărcător de calitate
  • încercați să nu supraîncălziți dispozitivul, evitați pe cât posibil folosirea unei huse atunci când telefonul este conectat la priză un timp îndelungat
  • încercați să mențineți bateria încărcată între 50% și 80% și evitați ciclurile complete de încărcare pe cât posibil
  • efectuați un ciclu complet de încărcare doar odată pe lună, pentru a nu avea probleme cu reducerea duratei de viață a bateriei
  • folosiți cabluri, încărcătoare sau baterii oficiale sau alternative certificate de la branduri și retaileri cu o bună reputație;