Ce faci cand scapi telefonul in apa?

Ce faci cand scapi telefonul in apa?

Într-o astfel de situaţie, există pericolul ca smartphone-ul sau feature phone-ul să devină inutilizabil, în special dacă stă prea mult timp sub apă. În plus, aceste şanse cresc dacă ai tendinţa naturală de a apăsa pe butoane sau pe ecranul touchscreen pentru a vedea dacă acesta se aprinde.

Totuşi, există câţiva paşi pe care, dacă îi urmezi, îţi creşti şansele de a rămâne cu un dispozitiv funcţional. Nu există o certitudine că îţi vei salva telefonul de la “înec”, însă dacă respecţi câteva sfaturi banale poţi evita vizita la service.

Atunci când scapi un telefon în apă trebuie să urmezi câteva sfaturi importante pentru a creşte şansele de a rămâne cu un dispozitiv funcţional şi pentru a evita producerea unor accidente din cauza unui scurt-circuit.

Indiferent cât de multă grijă avem de telefonul nostru, se poate întâmpla ca la un moment dat să-l scapi în apă sau să verşi un pahar de lichide pe el.

Paşi de urmat când scapi telefonul în apă

  • scoate telefonul din apă cât mai repede: cu cât telefonul stă mai mult timp în apă, cu atât cresc şansele unui defect major. Prin urmare, este important să scoţi telefonul din apă cât mai repede. Excepţie de la această regulă face cazul în care telefonul a fost stropit din abundenţă cu apă în timp ce era la încărcat, întrucât rişti să te electrocutezi. Într-o astfel de situaţie, deconectează priza respectivă de la curent sau, dacă încărcai telefonul la PC, opreşte calculatorul înainte de a pune mâna pe telefon.
  • scoate bateria din telefon, dacă acest lucru este posibil: dacă telefonul tău nu este de tip unibody, scoate bateria din el fără să apeşi pe vreun buton sau pe ecranul touchscreen. Cu alte cuvinte, deschide capacul spate şi îndepărtează acumulatorul, fără să apelezi la metoda tradiţională de a porni telefonul, de a-l închide şi de a scoate abia apoi bateria. Acest sfat este util pentru a evita producerea unui scurt-circuit la aprinderea telefonului dacă are prea multă apă în el. Totuşi, dacă ai un telefon unibody şi nu poţi îndepărta acumulatorul, categorie în care intră iPhone şi multe smartphone-uri de top, închide telefonul (apeşi butonul de Power şi selectezi comanda turn-off). Apoi scoate şi celelalte periferice, cum ar fi cartela SIM sau cardul microSD.
  • usucă telefonul: a venit momentul să usuci telefonul cu ajutorul unui prosop sau al unei lavete moi. Ai grijă să nu împingi stropii de apă în porturile telefonului şi nu mişca dispozitivul în mod excesiv, pentru a evita ca apa să pătrundă şi mai mult în gadget.
  • foloseşte un dezhidratant sintetic: dacă ai posibilitatea, pune telefonul într-un mediu puternic dezhidratant, întrucât indiferent cât de bine îl ştergi cu prosopul tot vor rămâne vapori de apă. O soluţie este să foloseşti substanţe artificiale dezhidratante de tipul celor pe care le găseşti când cumperi încălţăminte nouă, însă pentru rezultate optime trebuie să închizi ermetic telefonul într-un recipient plin cu o astfel de substanţă.
  • aşteaptă câteva ore şi porneşte telefonul: aşteaptă câteva ore sau chiar o zi întreagă şi, după ce verifici dacă mai există apă prin porturi, poţi monta la loc bateria, cartela SIM şi cardul microSD pentru a porni telefonul.

Dacă nu a pătruns prea multă apă, este foarte posibil ca telefonul să funcţioneze în parametri normali. Dacă nu porneşte, va trebui cel mai probabil să duci telefonul la un service. De regulă, garanţia nu acoperă astfel de probleme, însă poţi citi condiţiile pentru a vedea exact dacă se menţionează ceva despre acest lucru.