Încărcătoarele publice pentru telefoane îți pot fura datele fără să-ți dai seama!

Încărcătoarele publice pentru telefoane îți pot fura datele fără să-ți dai seama!

Dacă folosești încărcătoare de telefoane aflate în locuri publice, s-ar putea să te expui unor riscuri destul de mari în ceea ce privește confidențialitatea datelor.

Încărcătoarele de telefon amplasate în aeroporturi, în magazine sau în biblioteci pot fi controlate clandestin de către hackeri, aceștia din urmă având posibilitatea de a-ți accesa datele din telefon.

Drew Paik, director al Authentic8, o companie ce produce un browser securizat, spune că ”simpla conectare a telefonului la un astfel de încărcător îți poate infecta dispozitivul și compromite datele”.

Cei care au suficiente cunoștințe pot schimba setările acestor încărcătoare de telefoane cu USB pentru a extrage datele atunci când un smartphone este conectat. Ușor de zis, greu de făcut, având în vedere că atât sistemele Android, cât și iOS, necesită o acțiune din partea utilizatorului înainte ca transferul de fișiere să poată fi efectuat, arată digitaltrends.com.

Un nou tip de atac, denumit ”video jacking”, necesită un efort mult mai mic din partea atacatorului. Cercetătorii de la Krebson Security au arătat că această metodă folosește dispozitive ascunse în ceea ce pare a fi un încărcător clasic, pe USB. Imediat ce telefonul este conectat la încărcător, acesta este compromis. Dispozitivul înregistrează un clip video cu orice se întâmplă pe telefon, cât timp acesta este conectat la încărcător, fiind complet invizibil și greu de detectat prin metode clasice.

Nu toate smartphone-urile sunt la fel de vulnerabile. Anumite modele de iPhone și de dispozitive HDMI-ready, de la Asus, BlackBerry, HTC, LG, Samsung și ZTE prezintă riscuri mai mari din acest punct de vedere.

În cadrul unui experiment, Authentic8 a instalat astfel de încărcătoare de telefoane la o conferință despre securitate, organizată în San Francisco. 80% dintre cei ce și-au conectat smartphone-urile acolo nu s-au sinchisit să întrebe cât de sigure sunt încărcătoarele.

Dacă nu vrei să cazi victimă unor astfel de atacuri, cel mai bine este să te bazezi pe propriul încărcător sau pe o baterie externă pentru a-ți încărca smartphone-ul, la nevoie.